Rindu Mesir

Assalamualaikum ..

Alhamdulilllah , bersyukur kita kepada Allah yang telah memberi kita peluang dan ruang untuk terus bernafas sehingga ke detik ini . :)

Hurm , hari ini el zahra tiba-tiba rasa sayu .. Hati ni rasa rindu .. Hurm .. teringat kat Mesir .. Kenapa tiba-tiba Allah nak campakkan semua rasa hari ni ?

Ya Allah , Kau kuatkanlah hambaMu ini ya Allah ..

Sabar yerp el zahra . Hurm . serius , rindu sangat-sangat Mesir .. Teringat satu-satu kenangan daripada mula menjejak kaki sampai sebelum fly to Malaysia hari tuh . Huhuhu . Ya Allah , rindunya ! Hurm .. macam mana lah raya kat Mesir tahun nie . Ya Allah , Kau selamatkanlah bumi Mesir ya Allah ..

Hurm , Rindu nya . Allah je yang tahu betapa rindunya hati ini pada Mesir .. Ingat lagi , time mula-mula sampai Mesir . El zahra datang bawah AHM . El zahra datang dengan sahabat-sahabat el zahra .. 24 orang akhawat , 17 orang ikhwah .. Semuanya baya-baya el zahra je . 13 tahun sampai 18 tahun .. And then semuanya baik-baik . Alhamdulillah , terima kasih Allah :)

Hari ni el zahra malas nak bercerita .. Hari ni el zahra nak post gambar je . Hurm . Gambar time kat Mesir la . Gambar ni waktu el zahra duduk kat AHM dulu . Rindu time ni .. Kenangan bersama sahabat-sahabat seperjuangan ..


Semua pelajar AHM 


Perhimpunan pagi pada hari Sabtu ..

 

lepas perhimpunan pagi , kami ada gotong-royong perdana ..


Dok kat sutuh , saja tengok pemandangan .. hehehe :)


kelas bahasa arab bersama ustaz Wan Mokhtar


tengok wayang kat dataran setiap hari jumaat malam sabtu pada bulan Ramadhan . Kalau kat Mesir , bulan Ramadhan tahun 2013 musim panas . Kami time musim panas tak tidur malam . Kami tidur lepas waktu Dhuha sampai Zohor . Sebab nanti siang susah nak belajar panas-panas .. Kalau hari Jumaat memang hari cuti . :)


kelas silat bagi ikhwah pada malam bulan Ramadhan

 

Muzakarah kitab safinah an-najah


solat berjemaah . rindunya nak rasa suasana cam nie ..


kelas tadarus al-Quran 


hari perasmian AHM


makan ramai-ramai


mawlid Nabi setiap hari Jumaat malam

 

bersama prof Suaidi (EME)


riadah mingguan . kalau harian kami main tuju selipar je dekat perkarangan Nur Tower


lujnah amal (amar makruf nahi mungkar)

 

derat kat hadiqah al-azhar 

 

persekitaran Love Palestine Night in Cairo ..

 

time hari kemerdekaan tahun 2012


yang ni time loving workship party .. er . yang ni untuk akhawat je yerp !

 

ni kami pergi rehlah ngan ziarah makam-makam kat Mesir ..


Ya Allah , rindunya masjid al-azhar !


comey kan kawan-kawan el zahra . :) bidadari dari Syurga .. :)
Sayang korang semua !


selamat hari raya dari perantauan . :)


Yang jubah hitam tu bawab kami . Nama dia Abu Yaseer . Kebanyakan daripada kalangan kami dok belajar bahasa arab ngan dia la ..


ni kami dok tengah main ' pisang goreng ' . Akhawat lawan ikhwah .


khutbah hari raya 


main rebut kerusi 


DJ kita pada pagi raya .


el zahra rindu kat semua !


persatuan usahawan muda ( PUM )


setiap petang time musim panas je pi beli aiskrim kat bawah . huh . rindu ..


sahabat untuk selamanya ~ :)


lepak-lepak kat hadiqah dawli .. 


DJ time grand dinner at Nur Tower


" sahabat yang baik apabila dipandang wajahnya , membawa mengingati Allah , mendengarkan kata-katanya menambahkan ilmu , terlihat gerak-gerinya meninggikan takut kepada Allah , berkawan dengannya berjuang ke jalan Allah .."


Jom buat khat . :)

Ya Allah , rindunya semua nie ! hanya Allah je yang tahu betapa rindunya ! Mungkin ni je kot gambar-gambar yang el zahra nak tunjuk kat korang semua .. El zahra rindu sangat semua ni . Kalau lah masa boleh berputar kembali , el zahra nak putar balik masa tu dan takkan berjalan dah masa tu .. 

Hurm .. El zahra dok kat AHM tu 8 bulan je . Tapi 8 bulan tu rasa macam dah bertahun-tahun .. Sebab banyak sangat kenangan , aktiviti dll yang el zahra dan sahabat-sahabat yang lain buat ..Hurm . rindu ..

Apa-apa pon , sabar . Allah menyukai orang-orang yang bersabar .. Seperti firman Allah SAW yang bermaksud ,

" Hai orang-orang yang beriman ! jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu , sesungguhnya Allah bersama-sama orang yang bersabar .. "
(surah al-baqarah:153)


Mungkin setakat ini je kot penulisan el zahra hari ini . Moga-moga dapat memberi manfaat kepada semua . Akhir kata daripada el zahra , Jaga diri , jaga Iman , jaga hati , solat awal waktu , and say NO to couple okeyh sahabat ! Assalamualaikum .. :)


*tajaan gambar : Akademi Huffaz Asy-Syariff (FB)
 FB sahabat-sahabat AHM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cebisan Kenangan

~TENTANG CINTA~